Snart kan mobiler varna om du lyssnar på för hög volym och för länge. Foto: Mostphotos
Den standard som gäller antogs 2009 och tillkom efter en larmrapport om att miljoner människor riskerade hörselskador på grund av höga ljudvolymer i musikspelare.
Thomas Lund från Danmark är chefstekniker på det finska företaget Genelec som tillverkar högtalare. Han är också ordförande för en arbetsgrupp under EU-kommissionen som har till uppgift att förebygga hörselnedsättning från musikspelare.
– Den som gäller idag är inte särskilt effektiv. Den hindrar att man skruvar upp till maxvolym, men den känner till exempel inte skillnad på om du lyssnar på fågelsång, hårdrock eller en ljudbok, säger han.
Den nya standarden är beslutad och tillverkarna håller på att anpassa sig till den.
– Huvuddelen av arbetet är klart, det återstår att lägga till anpassning för trådlösa hörlurar, men det är bara en formalitet.
Thomas Lund tror att även äldre telefoner kommer att få funktionen.
– Det bör gå att lösa med en uppdatering av telefonens mjukvara.
Från och med 2023 eller 2024 kommer telefonen alltså att kunna känna av vilken ljudvolym som verkligen når örat, inte bara gå efter inställningen på volymkontrollen.
Det gör det också möjligt att hålla reda på den dagliga ljuddosen.
– Varningen kommer att vara baserad på medicinsk forskning, säger Thomas Lund.
Det betyder att den genomsnittliga dagliga dosen är maximalt 80 decibel i åtta timmar. Enligt decibelskalan innebär tre decibels ökning en fördubbling av ljudenergin. Alltså kan man lyssna till 83 decibel i högst fyra timmar, 86 decibel i högst två timmar och 89 decibel i högst en timme och så vidare.
– Man kan ignorera varningen och fortsätta att lyssna, men man har i alla fall fått en påminnelse, säger Thomas Lund.
– Däremot finns spärrar om man försöker lyssna på vansinnigt hög volym, som över 100 decibel i mer än 15 sekunder.
EU blir först att tillämpa den nya standarden, men WHO har anslutit sig till den och rekommenderar att den ska användas över hela världen.