– Vi vill upplysa både hörselskadade och allmänhet om hörselskador, säger Gun Eriksson.
Hur kommer det sig att ni startat föreningen?
– Vi tycker det behövs en förening här på Gotland.
– Många anser det fortfarande lite ”skämmigt” att höra dåligt och vi vill upplysa både hörselskadade och allmänhet att det inte är det.
Hur många är ni i styrelsen?
– Vi är sju. Några från gamla styrelsen och några som tillkom på ett upptaktsmöte i höstas, däribland jag själv som är ny medlem trots att jag har haft hörapparater i tio år och hört dåligt längre än så.
Varför gick du med nu?
– Det var nog först på mötet jag insåg att jag faktiskt är hörselskadad. Jag har ju ”bara hört lite dåligt”.
Har ni några medlemmar än?
– Vi har cirka 80 medlemmar på Gotland som flyttats från förbundet till föreningen.
Har ni aktiviteter på gång?
– Vi har börjat lite smått med teknikmöten i Hemse, Slite och Visby.
– Mats Lindström, tekniker på hörselvården, har visat och berättat om tekniska lösningar och hjälpmedel. Det har varit väldigt uppskattat.
– Vi har planerat en sommaraktivitet med boule och tipspromenad med mera. Vi vill även göra något för öns hörselskadade barn och vi kommer att fortsätta planera aktiviteter efter årsmötet.
Har ni haft samarbete med hörselvården?
– Mats kommer från hörselvården så vi hoppas på fortsatt samarbete med honom.
– Vi skulle även vilja få till ett samarbete där vi har hörselhjälpare som kan hjälpa till med småfix med hörapparaterna, som att byta slangar och batterier. Om vi kan avlasta hörselvården kanske väntetiderna kan kapas.
Hur har omstarten fungerat?
– Vi har fått bra uppbackning av förbundet. Och Sarah Gühne från förbundskansliet kommer att hålla i en utbildning för den nya styrelsen. Flera av oss har ingen föreningsvana så det känns tryggt att få den möjligheten.