Innan örat spolas bör vårdpersonal kontrollera med otoskop att det inte finns någon skada på trumhinnan.
Fem fakta om öronvax och hörselgång
- Hörselgången är i genomsnitt cirka 6 millimeter i diameter.
- Cellerna i hörselgången rör sig långsamt utåt. Annars skulle hörselgången snabbt blockeras.
- Cellernas rörelse utåt driver fram hudceller och vaxet som utsöndras från mängder av små körtlar som finns inuti hörselgångens mynning.
- Hörselgången kan vara fylld med vax till cirka 90 procent utan hörseln påverkas mycket.
- Öronvax kan visa på spår av giftiga ämnen, till exempel tungmetaller.
Auris har intervjuat Helge Rask-Andersen, audiolog/öronkirurg och seniorprofessor i experimentell otologi, om floran av medel mot öronvax. Han anser att man bör vara mycket försiktig och framför allt inte använda medel i onödan eller i förebyggande syfte.
– Många verkar ha fått för sig att öronen ska rensas från vax. Det är en fullständig missuppfattning, öronvax är något väldigt fint. Det skapar en sur miljö som håller öronen fria från infektioner säger han.
Öronvax bildas av hudceller och talgkörtelsekret.
– Det är en fantastisk mekanism som fungerar som ett transportband som börjar inne vid trumhinnan och för ut hudcellerna som blandas med sekret från talgkörtlar och bildar vax som försiktigt kan petas bort med fingrarna när det når ytterörat. Det är en långsam process, ungefär som när naglarna växer.
– Men inget ska stickas in i örat överhuvudtaget. Den yttre mjuka delen av örat är inte så känslig, men längst in i hörselgången vid trumhinnan är örat oerhört känsligt och att sticka in något där riskerar att orsaka skada. Bara armbågen får stickas in.
– Ju mer det här transportsystemet manipuleras desto större risk är det att problem uppstår. Mitt råd är att låta bli örat så mycket som möjligt och att inte använda olika medel för att försöka förebygga vaxproppar.
Vad tycker du om alla olika medel och instrument som säljs, till exempel på internet?
– Det är rena vilda västern. Jag tror inte det är någon som har riktig koll på vad som säljs.
– Jag sökte lite på nätet inför intervjun och hittade bland annat örondroppar vid infektion som rekommenderas från sex månaders ålder som innehåller bedövningsmedlet lidocain vilket är olämpligt att ge till små barn utan läkares ordination. Det finns även medel som innehåller ättiksyra, det är också ett ämne man ska vara lite försiktig med.
Finns det några medel som är bra?
– För den som ofta har problem med vaxproppar kan man tänka sig att använda någon typ av medel som mjukar upp vaxet. Det finns några olika som använder mest naturliga ingredienser. Men det är inget som ska användas varje dag.
Är det vanligt med vaxproppar?
– De bildas inte normalt. Det stora bekymret är hörapparater, framför allt för dem som har propp/formgjuten insats. Här kan det ibland vara motiverat att förebygga med mjukgörande medel. Hörapparater med så kallad öppen insats påverkar inte lika mycket. Att stoppa in saker i örat, till exempel att ofta använda öronproppar till mobiltelefonen, kan påverka vaxtransporten.
– Även personer med ovanligt trånga hörselgångar kan få vaxproppar oftare. Om de får upprepade infektioner kan man utföra en så kallad mynningsplastik som innebär ett litet kirurgiskt ingrepp där man vidgar hörselgångens mynning.
– För den som har problem med vaxproppar skulle jag rekommendera att till mobilen och musiklyssnande använda någon typ av hörlurar som sätts utanpå örat och inte stoppas in i hörselgången.
När börjar en vaxpropp bli märkbar?
– Hörselgången kan vara fylld med vax till ungefär 90 procent utan att hörseln påverkas särskilt mycket, om det inte handlar om en person som är väldigt beroende av hörseln som en musiker eller liknande.
– När den sista delen av hörselgången fylls slår det lock i örat. Därför är det viktigt att söka läkare på en gång så att det går att utesluta andra orsaker än vaxpropp, till exempel plötslig dövhet som bör behandlas så snart som möjligt.
Kan vaxpropp vara skadligt?
– Egentligen inte. Det skulle kanske kunna orsaka inflammation i hörselgången. Men det vanligaste är att inflammationer snarast orsakas av att man försöker göra något åt en vaxpropp. Ju mer man försöker manipulera hörselgången desto större risk för skada.
Kan man spola öronen själv?
– Det har gjorts i alla år inom vården. Men man bör vara mycket försiktig med att göra det själv och det får bara göras när man är säker på att trumhinnan inte är skadad. Den som är det minsta osäker ska uppsöka vården som kan kontrollera med otoskop först. Öronläkare kan också använda en sug för att försiktigt ta bort vaxproppen. Det kan upplevas lite obehagligt av barn.
– Om det gäller barn bör man i princip inte spola öronen hemma utan istället uppsöka vården.
Auris har även kontaktat Apoteket och frågat hur de hanterar produkter som används mot öronvax.
– Vi har cirka tio produkter som riktar sig mot öronvax. Priserna varierar mellan cirka 80 till 180 kronor, säger Sara Nathanaelsson, kategorichef inom sortimentet Bota och lindra på Apoteket.
Vilken är den verksamma substansen i produkter mot öronvax?
– Det varierar, till exempel kan det vara farmaceutiskt renad olivolja, väteperoxid eller något annat.
Vilka krav ställer ni på de produkter ni köper in?
– Alla produkter vi tar in granskas av vår kvalitetsavdelning. De går då igenom produkterna inom flera olika områden, bland annat: funktion, säkerhet och hälsa, miljöpåverkan med mera.
Det finns två huvudtyper av produkter som ligger inom Läkemedelsverkets ansvarsområde, läkemedel och medicintekniska produkter. Läkemedel måste ha försäljningstillstånd, vilket medicintekniska produkter inte behöver. Dessa ska i stället CE-märkas för att få släppas ut på den europeiska marknaden.
Gränsdragningen kan i vissa fall vara komplicerad och beror något förenklat på hur produkten marknadsförs och produktens verkningsmekanism.
Produkter som används för behandling av vaxpropp kan vara medicintekniska produkter. Dessa kan enligt regelverket vara bland annat instrument, apparat, implantat eller material som ska användas på människa och har ett eller flera medicinska ändamål, bland annat behandling eller lindring av sjukdom.
Läkemedelsverket har ansvar för tillsyn/marknadskontroll.
– Men vi är inte involverade i CE-märkningsprocessen och godkänner inte medicintekniska produkter, säger Sophie Johansson, utredare på Läkemedelsverket.
Vad kan den göra som upptäcker en produkt som inte är godkänd?
– Medicintekniska produkter ska vara CE-märkta. Om den finns på ett Apotek bör man prata med den som är ansvarig. Det går annars att mejla till registrator på Läkemedelsverket och tipsa om produkten. Det är då bra att skicka med till exempel en bild på produkten och information om var den säljs.