Efter mer än 25 år i tv och på scen är Anders Jansson van vid medieuppmärksamhet men att han skulle hamna på förstasidor och löpsedlar för att han skaffat hörapparater gjorde honom förvånad.
Anders Jansson
Ålder: 57.
Ort: Lund.
Familj: Hustrun Katja Brigge, vuxna barnen Rebecca, Max och Leo. Hunden Bodhi.
Yrke: Komiker, programledare, skådespelare.
Hobby: Rollspel, fotboll, musik, film, tv-serier.
– Det var oväntat. Men om det kan hjälpa till att bryta stigmat kring hörapparater så är jag nöjd, säger han och skrattar.
Anders Jansson känns igen vart han än går och i hemstaden Lund blir han stoppad gång på gång av unga och äldre som vill ta en bild eller säga något uppskattande.
– Jag har publik i tre generationer. De unga upptäcker Hipp Hipp på Youtube och de som följt mig länge hänger kvar. Jag älskar att stå på scen och att mötas av fullsatta hus på orter runt om i landet gör mig ödmjuk.
57-åringen skaffade hörapparater för tre månader sedan. Han skrev om det på X (fast han vägrar säga X och säger i stället Twitter) och strax efteråt blev han uppringd av en kvällstidningsreporter som ville fråga honom om hörseln. Dagen därpå såg han sitt ansikte på tidningens förstasida och på löpsedlar på stan. Att Anders Jansson behöver hörapparater slogs upp stort och nyheten spreds till andra medier.
Han skakar på huvudet och ser road ut.
– Egentligen en helt trivial sak. Det måste ha varit en dag med svår nyhetstorka.
Läsarna fick veta att Anders Janssons hörsel försämrats successivt och att hans fru många gånger sagt att han borde gå och kolla den. När han väl gjorde det fick han beskedet att han behöver hörapparater. Så han provade ut ett par och kände direkt att de var till stor nytta. Detta ville han förmedla till sina följare.
Vad fick du för reaktioner?
– Positiva! Många skrev att de också har hörapparater eller att de tänkt skaffa. Jag skrev inlägget för att det här inte är något jag skäms över eller vill dölja.
Han är flitig i sociala medier som han använder för att berätta vad han har på gång och tipsa om filmer, tv-serier, musik, poddar, rollspel och annat kul. Men ibland kommer alltså ett inlägg av mer allvarlig karaktär.
Lägg ut dåliga grejer också, var öppen med svagheter och brister.
– Jag tycker det är viktigt att visa att livet går upp och ner. Lägg ut dåliga grejer också, var öppen med svagheter och brister. Det är mycket mer intressant än det perfekta. Den felfria människan existerar inte, vi fungerar olika och man ska inte behöva dölja att man använder hjälpmedel eller behöver någon anpassning. Komiker pratar hela tiden om sina brister.
Den försämrade hörseln beror på musiklyssnande på hög volym, det är han övertygad om.
– Jag tycker om när det är högt uppskuvat.Men det har sitt pris.
De senaste åren har han allt oftare behövt säga ”vad sa du”, men inte tänkt så mycket på det.
– Jag har inte haft stora problem med att jag hör sämre. Kanske för att det till 90 procent är jag som pratar.
– Men visst, det har varit svårt att höra publiken ibland, särskilt om det varit stort avstånd. I samband med föreställningar och inspelningar är det mycket muntlig information som jag behöver uppfatta. Det kräver extra fokus om man hör dåligt.
– Sociala sammanhang där många pratar har också varit problematiskt. Man liksom zoomar ut och går in i sin egen bubbla. Så kan man inte ha det.
Nu när han har skaffat hörapparater så kan han ta del av mingel och småprat. Han har dessutom fått ett nytt ämne att skoja om i sina föreställningar. Humor är hans bästa metod för att avdramatisera allvarliga saker.
– Hörapparater är kul. Alla inställningsmöjligheter till exempel, om jag inte hör publiken i Jönköping så kan jag hävda att det beror på att apparaterna filtrerar bort småländska, säger han och skrattar.
– Jag gillar ny teknik och hörapparater är teknik så varför skulle jag inte vilja ha det?
Tillvänjningen gick snabbt.
– Audionomen sa att jag ska ha dem på mycket för att hjärnan ska vänja sig. Jag sätter dem i laddaren när jag ska sova och tar på dem när jag vaknar. Jag märkte ganska direkt att de gör mig mer pigg och fokuserad, jag blir mindre trött eftersom jag slipper anstränga mig för att höra. Att höra dåligt tar mer energi än man tror.
Vi har haft hög ljudnivå hemma, men det behövs inte längre.
– Nu pratar min fru för högt och jag måste be henne sänka rösten. Vi har haft hög ljudnivå hemma, men det behövs inte längre.
Med appen i mobilen byter han program och kan även justera volym och ljudbild. Med bluetooth strömmar han ljudböcker, poddar och radio till apparaterna.
– Musik låter inte jättebra, det blir inget tryck i basen, då vill jag ha riktiga lurar i stället.
Anders Jansson ser hörapparaterna som ett lyft för hälsan och livskvalitén.
– Det finns ingen anledning att inte ta hjälp av tekniken om den finns. Jag köpte en modell som inte ingick i bassortimentet och betalade extra, men det är mitt val och jag har råd. Jag gör likadant när jag ska köpa lurar för att lyssna på musik, då gå jag till en hifi-butik och köper ett par dyra eftersom jag tror att de är bäst.
Förutom dåligt tryck i basen vid musiklyssnande har inte mycket negativt att säga om dem efter denna korta tid.
– Vindbrus kan störa. När vi är på vårt sommarställe där det blåser mycket kan jag störas av det. Fast jag tar hellre vindbrus än att inte ha hörapparater.
En praktisk detalj återstår att lösa; att få plats med bågen med den lilla myggan (kindmikrofonen) bakom öronen tillsammans med hörapparater och glasögon.
– Det finns inte hur mycket plats som helst där, säger han och tar tag i örat. Jag måste bygga en annan sorts mygga, helt enkelt. Det blir en sak att lösa inför nästa scenframträdande.
Under hösten har han setts som programledare i första svenska säsongen av underhållningsprogrammet The Floor, som visas i Kanal 5 och Max. Det är en tävling i högt tempo där deltagarna, 100 från början, successivt slås ut. Den som är sist kvar vinner en miljon kronor. Programmet finns i många länder och hela säsongen spelades in under en intensiv vecka i Holland, där en studio med det tekniskt avancerade golvet finns. Det blev fyra avsnitt per dag. Detta skedde innan Anders Jansson fick sina hörapparater och han berättar att det fungerade bra ändå, han fick anvisningar i en snäcka i örat och hade sagt till att han behövde tydligt tal och inte en massa bakgrundsljud.
– I ett nytt team måste man börja med att ta reda på allas olika behov och det är inget konstigt. Fördelen med att spela in allt i ett svep är att man blir väldigt fokuserad och uppe i varv.
Han säger att han är bortskämd med att ha kolleger och vänner som pratar tydligt och välartikulerat.
– Skådespelare har fått lära sig att prata så att det når fram. Det är viktigt att prata tydligt och att inte vända sig bort, publiken måste kunna se ansiktet.
Medan The Floor rullar på har han fullt upp med andra projekt. Han syns och hörs i tv, radio och poddar. Men det finns ett uppdrag som han brinner extra för; Lunds spelfestival.
Anders Jansson är spelnörd sedan han som ung upptäckte Dungeons & Dragons. Han är med i föreningen som arrangerar festivalen, ett årligen återkommande evenemang som i år gick av stapeln 25–27 oktober. Titeln var Lund 1920 och Anders Jansson presenterade äventyret Ur Svenska Hjärtans Djup. Entusiastiskt berättar han:
– Handlingen utspelar sig 1920. Det ligger mycket research bakom berättelsen. Allt ska vara tidstroget och man får riktigt gräva ner sig i historiska fakta.
I samband med festivalen lanserades även boken Lund – Den Förbjudna Kunskapens Stad. Den börjar med Lunds historia och geografi och går sedan över till att avslöja Lunds hemligheter.
– Boken är ett samarbete mellan flera skribenter och illustratörer och den blev fantastiskt fin och spännande, säger Anders Jansson.
Lund – Den Förbjudna Kunskapens Stad finns bland annat på Science Fiction-bokhandeln i Malmö, Göteborg och Stockholm, eller online på sfbok.se.