En del av Hörselskadades Riksförbund

Krönika Nummer 5 • 2024

Värdet av tysta pauser i vardagen

Under pandemin var jag ofta ute och promenerade och uppmärksammade hur mycket tystare min omgivning var. Som om volymknappen hade dragits ner avsevärt och plötsligt kunde fågelkvitter, lövens susande rörelse för vinden och vattendragens porlande tränga igenom den urbana djungelns brus.

Mitt i all tragedi, förundrades jag över hur jag mådde så bra av att samhällstempot lugnats och att det blivit tystare. Hur mycket lättare jag kunde hantera min vardag och kände mig mindre stressad.

Inbillade jag mig dessa effekter eller fanns där någon bärighet och stöd i forskning? Avsaknaden av tystnad, hur ljud påverkar oss på olika sätt och vad som händer i våra kroppsliga system av att konstant leva i högt brus.

Studier visade att vår värld blivit sex gånger mer högljudd än för hundra år sedan och förändras allt snabbare.

De ökade ljudnivåerna, osorterat brus och avsaknaden av återhämtning, bidrar till att allt fler upplever ökad ångest, stress och oro. Forskning visar även att detta ständiga brus kan leda till ökad inflammation i kroppen, skador på hjärnan och försämrad motståndskraft. 

Vad är det med att ta en paus som vi är rädda för

Trots att det skrivs en hel del om detta, är det få som inför lugna, stillsamma pauser som inte innehåller görande eller fixande. Varför? Vad är det med att ta en paus som vi är rädda för?

En anledning är att vi är ovana. Vårt samhälle lär oss inte att lyssna på oss själva. Knappast på varandra. I stället lär vi oss att hålla oss sysselsatta och ständigt distrahera oss själva. Att ta en paus från det blir en farlig, nästan revolutionerande handling som trotsar moderna tankar om utveckling.

Vi har fått lära oss att vi måste hänga med i tempot, att vi riskerar att bli lämnade kvar i ensamhet och utsatthet om vi hoppar av snabbtåget, som rör sig med rasande hastighet.

Ingen, eller lite tid ägnas åt att reflektera över vart tåget är på väg, eller om den destinationen ens är önskvärd för oss.

Brus är inte bara ljud. Det är även upptagenhet. Det som upptar bandbredd i vårt medvetande. Vi behåller kanske vår livsstil i stort, och den innefattar inte sällan mycket ljud och rörelse.

På jobbet fyller vi lätt vår tid med ljud genom möten, sociala medier och chattar. Och på fritiden lyssnar vi på ljudböcker, poddar och musik, spelar onlinespel eller sträcktittar på serier. Även när det emellanåt verkligen är helt tyst runt oss håller vi oss upptagna med nya planer, nya ambitioner.

Att vistas i konstant starkt brus är på så vis inte bara en distraktion – det kan få oss att tappa viktiga bitar av oss själva.

Text: Ulrica Norberg, författare, föreläsare, yogamaster, coach Foto: Caroline Andersson