En del av Hörselskadades Riksförbund

Arbetsliv Nummer 6 • 2024

Utredning kritiserar hjälpmedelsregler

En ny utredning bekräftar HRF:s uppfattning om reglerna för arbetshjälpmedel. Många hörselskadade riskerar att bli utan eller tvingas att betala själva på grund av ett glapp i regelverket.

Många hörselskadade hamnar i kläm när Försäkringskassan anser att hörselvården ska betala.

ISF

  • Inspektionen för socialförsäkringen är en statlig myndighet som bildades 2009.
  • ISF:s uppdrag är att granska och utvärdera socialförsäkringsområdet så att föräldraförsäkringen, sjukförsäkringen och pensioner med mera fungerar effektivt och rättssäkert.

Det har blivit allt svårare för hörselskadade att få beviljat bidrag till arbetshjälpmedel. Detta eftersom Försäkringskassan ger avslag om de anser att ett hjälpmedel skulle kunna vara till nytta för personen på fritiden. De menar att det då är hälso- och sjukvårdens ansvar, trots att regionerna vanligen inte förskriver eller bekostar arbetshjälpmedel.
Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har på eget initiativ utrett frågan.
Utredningen har kommit till samma slutsats som HRF: ”Enskilda personer riskerar att hamna i ett glapp mellan vad Försäkringskassan beviljar och vad hälso- och sjukvården förskriver, och därmed stå utan hjälpmedel som de behöver i arbetet”.
ISF skriver också att granskningen ger en bild av att Försäkringskassans tolkning kan leda till att risken för avslag blir större om en person har en större hörselnedsättning. ”Det beror på att det är större sannolikhet att en person med grav hörselnedsättning behöver olika hjälpmedel även i mer privata sammanhang”.

ISF rekommenderar nu regeringen att se över den aktuella förordningen och förtydliga att ”den enskildes behov av hjälpmedlet inte måste gälla uteslutande i arbetet för att hen ska kunna få bidraget”.
Maria Gustavson, forskare på ISF, är den som har samordnat arbetet.
– Det finns inga förarbeten som ger juridisk vägledning om hur de här situationerna ska tolkas. Det finns alltså inte heller något som säger att man inte också får ha behov av hjälpmedlet på fritiden, säger hon.
– Det är viktigt att se över reglerna så att människor inte blir utan hjälpmedel när de har stora behov.

Frågan togs upp i Sveriges Radio Ekot för två år sedan och socialförsäkringsminister Anna Tenje lovade då att regeringen skulle se över reglerna, något som ännu inte har gjorts.
I oktober skickade HRF en skarpt formulerad skrivelse till socialförsäkringsminister Anna Tenje med krav på skyndsamt agerande i frågan för att förhindra att fler hörselskadade drabbas av ohälsa och trängs ut från arbetsmarknaden.

Ett av HRF:s krav är att regeringen ska ändra den förordning som styr Försäkringskassans stöd till hjälpmedel så att de ges på samma grund som för Arbetsförmedlingen, det vill säga att den som för sitt arbetes skull behöver hörhjälpmedel får det och inte hänvisas någon annanstans.
– Det här är ett systemfel som vore lätt för regeringen att rätta till, anser HRF:s förbundsordförande Ulf Olsson.
I skrivelsen framförde HRF också önskemål om ett möte och samma dag som Auris pressläggning träffade förbundet representanter för socialdepartementet.

Text: Stefan Andersson Foto: Gamma-Man/Mostphotos