En del av Hörselskadades Riksförbund

Ledare Ulf Olsson, förbundsordförande HRF

Teknik förr och idag

På nyårsdagen kom det en nyhet att Sveriges Radio (SR) firar 100-årsjubileum. Det var den 1 januari 1925 som den första radiosändningen från AB Radiotjänst gjordes.

Det fick mig att börja jämföra då och nu. 1925 var radioapparaterna stora och de flesta stod på golvet. Under årens lopp har de blivit mindre och mindre i takt med teknikutvecklingen. Idag, 100 år senare, får en radioapparat plats i en bröstficka.

Mina tankar vandrade vidare till hörapparaterna, som har haft samma fantastiska teknikutveckling. De första hörapparaterna började säljas ett par år in på 1900-talet. De var stora som en skokartong, och det mesta utrymmet upptogs av batteriet. Men under årens lopp har de blivit mindre och mindre.
Idag är det små bakom-örat- eller i-örat-apparater, som ändå har plats för en pytteliten dator som kan utföra avancerad signalbehandling så att vi får bättre taluppfattbarhet i olika miljöer.

I början på 1950-talet kom de första hörapparaterna med telespole. Då blev det möjligt att via en teleslinga överföra ljud trådlöst till en telespole, en utveckling där HRF var mycket pådrivande. Idag kan man som alternativ överföra ljud med radiovågor till en hörapparat. Jag, och många med mig, har slutat att lyssna i en radioapparat för att istället använda mobiltelefonen som en radio och ”streama” ljudet till hörapparaterna.

Och teknikutvecklingen bara fortsätter. Sveriges Radio utvecklar AI-textning av radioprogram i dialog med HRF (Auris 6/24 sid. 24). Artificiell intelligens (AI) är på väg in i hörapparaterna. I vetenskapliga tidskrifter läser jag om forskning som pågår som ska göra det möjligt att styra våra hörapparaterna med hjälp av tankekraft.

Vi går en spännande framtid till mötes.

Text: Ulf Olsson, förbundsordförande HRF