Har tagits fram av ett forskarlag i Göteborg.
Innovationen köptes i fjol av hörselimplantatföretaget Med-El.
Adhear finns nu i de flesta landsting/regioner i Sverige.
Sally har nedsatt hörsel på ena örat på grund av en medfödd missbildning på hörselbenen. Den här typen av fel kallas för ledningshinder – ljuden når inte hörselsnäckan.
Ofta avhjälps ledningshinder med att en titanskruv opereras in i skallbenet. På skruven sätts en benledningsapparat.
Men nu finns en annan lösning, Adhear, en svensk uppfinning, där benledaren sitter på ett specialplåster. Plåstret placeras bakom örat och på plåstret knäpps själva hörapparaten fast.
Sally Kilgour Kling i Huddinge fick sin första hörapparat när hon var fyra år. Det var en traditionell hörapparat med insats. Men den krånglade en del och irriterade i hörselgången.
I stället fick hon prova ett så kallat softband, ett pannband med benledningsfunktion.
– Softbandet gav bättre hörsel än hörapparaten och nästa steg för Sally skulle bli titanskruv, berättar hennes mamma, Karin Kling.
Vid ett besök hos Sallys läkare, Henrik Smeds på Karolinska Universitetssjukhuset, berättade han om en ny uppfinning som presenterats på en konferens. Ett benledningsplåster som framför allt var framtaget för barn och som kanske skulle kunna hjälpa Sally. Men produkten hade inte lanserats än.
Karin Kling gjorde efterforskningar för att komma i kontakt med teamet i Göteborg som låg bakom plåstret.
– Det blev många telefonsamtal och mejlväxlingar innan vi kunde träffa dem i Göteborg och Sally fick bli testpilot, berättar Karin.
På så vis kunde Sally använda hörapparatplåstret långt innan det lanserades.
– Sally blev glad direkt när hon fick på det. Det var ingen tvekan om att hon hörde bättre, berättar Karin Kling.
Även om hörseln inte blir perfekt så är Sally nöjd. Ljudmiljön påverkar hur hon hör, skrap från stolar och skramlande bestick och porslin i skolmatsalen tycker hon är jobbigt och mössa har en tendens att skrapa mot apparaten, men för det mesta fungerar det bra.
Det är bara att dra av som ett vanligt plåster.
Plåster byter hon själv utan några problem.
– Det är bara att dra av som ett vanligt plåster. Jag byter en eller två gånger i veckan ungefär, det beror på vad jag gör. På sommaren när jag badar så blir det oftare, berättar Sally.
Hon spelar innebandy och har träning med laget två gånger i veckan och match på helgerna. Trots högt tempo, svett och närkamper sitter hjälpmedlet på plats.
Själva apparaten tar hon av när hon badar, duschar och sover. Samt vid senaste klassfotograferingen, vilket hon ångrade efteråt.
– Fröken tyckte att jag skulle ta av den och trots att jag blev ledsen så gjorde jag det. Men jag ångrade mig efteråt. Det här är mitt hjälpmedel och det är inget konstigt med det, säger den kloka tjejen som i framtiden gärna vill arbeta med barn.
Andra lösningar
- Hörande med benledning kräver oftast att en skruv opereras in i skallbenet.
- Antingen fästs hörapparaten på en del som sticker ut genom huden, eller så sitter ett implantat under huden och hörapparaten fäst med en magnet.