De flesta poddar är inte tillgängliga för hörselskadade men det finns undantag.
Vad är Hörselpodden?
– Det är en podcast som lättsamt samtalar och ökar kunskapen om hörsel. Vi söker svar på våra egna nyfikna frågor, men framför allt försöker vi ta reda på det som alla undrar i diverse olika diskussionsforum. Speciellt frågor som rör HRF, hörselnedsättningar och hjälp man kan få, försöker vi svara på. Avsnitten är cirka 10–15 minuter långa.
Vad är unikt med den?
– Vi vill att alla ska kunna lyssna även med nedsatt hörsel. Därför textar vi podcasten direkt och har bilder på den som talar för att öka tillgängligheten.
Vem är ni som gör den?
– HRF Sundsvall/Timrå är ansvarig utgivare. Programledare är jag och Jessica Stoltz. Jessica har nyss avslutat sjuksköterskeutbildningen på Mittuniversitetet och klivit in i arbetslivet. Själv har hon ingen hörselskada, men har tidigare i samband med studierna och praktiken kommit i kontakt med människor med hörselnedsättning.
Vad tycker du själv är viktigt att förmedla med podden?
– Att media blir tillgängligt, det vill säga att den funkar för så många personer som möjligt. Jag vill också försöka vara den hörselskadade förebild som jag saknade när jag växte upp – den som säger att du klarar allt och låt inte hörseln hindra dig, följ dina drömmar!
Frida Perhson
Ålder: 28. Ort: Bor i Bergsjö, Nordanstigs kommun. Jobbar och studerar i Sundsvall. Familj: Bor i hus med min katt Curre. Mina föräldrar med två katter bor grannar. Sysselsättning: Studerande och projektledare på HRF. Hobby/fritid: Gillar att arbeta kreativt. Skapar ofta egna fotoprojekt – inredning är också ett stort intresse.
Var det svårt att göra den tillgänglig?
– Vi har publicerat den på Youtube vilket inte har varit svårt, men att locka lyssnarna dit och marknadsföra har vi fått jobba hårt med. Vi hoppas även att inom snar framtid få ut den på Spotify också – men då kommer den inte att vara textad utan mer som en traditionell podcast. Det har varit några av önskemålen från lyssnarna.
Hur har responsen varit?
– Det har varit enbart positiv feedback, många har uttryckt glädje, speciellt över att det är textat. Jag minns särskilt en kommentar i samband med något av de första avsnitten: En person blev inspirerad och tänkte ha det som exempel i sin egen podcast!
Blir det fler avsnitt?
– Målet är tio avsnitt innan sommaren, därefter kommer vi göra en utvärdering. Det är inte omöjligt att det blir fler.
Kan du berätta om projektet som du arbetar med i HRF Timrå/Sundsvall? Är det mer än podd?
– Syftet är att rekrytera yngre personer till föreningen. I december 2022 startades en projektgrupp som består av Owe Eliasson, Åsa Sjögren, Ulrica Lindkvist och jag som projektledare. Utöver podcasten är det hantering av sociala medier så som Instagram och Facebook. Vi försöker producera eget material så som artiklar, bilder, filmer och så vidare. Paulina Haglund, 22 år och journaliststudent, har också anslutit till gänget för att hjälpa till att driva sociala medier.
Hur mycket jobbar du med detta?
– Jag studerar på heltid men projektet är också nästintill ett heltidsjobb. Många timmar läggs ner på det som sker i bakgrunden i form av research, intervjuer, inspelning, redigering, kontakt med projektgruppen och så vidare. Så jag ägnar all ledig tid åt detta och även planering inför medverkan i HRF:s Vad sa-loppet.
Hur hör du?
– Jag har alltid haft hörapparater, är gravt hörselskadad men identifierar mig som hörande och kan bara några enstaka ord på teckenspråk. Det får en att fundera var man hör hemma. Hörande, hörselskadade eller dövas kultur? Den resan har varit lång efter sökande av min identitet, vilket jag i podden delar med mig av och diskuterar.
Vad gör du mer?
– Just nu har jag fullt fokus på studierna, en hemtenta om arbetsledning och skapande en minidokumentär om att vara hörselskadad. Jag hoppas att det inspelat material går att publicera på HRF:s sociala medier också. Sedan jobbar jag med personlig utveckling, att våga ta klivet och tro på mig själv – samt den erfarenhet och kunskap som jag har.