Andreas Brunnström, 39, fick diagnosen Aspergers syndrom när han var 17 år. Det dröjde ytterligare omkring 15 år innan han fick hörapparater.
– Det var som att upptäcka en ny värld. Jag uppfattar mycket mer och
använder hörapparaterna varje dag, säger han.
Köpingsbon och tidigare innebandyspelaren Kristoffer ”Salle” Salin har efter sju år lärt sig leva med Menières sjukdom och mår nu ganska bra, men innebandyn har han fått lägga på hyllan.
Idag behandlas personer med Menières sjukdom bland annat med vätskedrivande mediciner, kortison eller gentamicininjektioner. Men det är oftast en behandling av symtomet yrsel och inte för att bromsa själva sjukdomen. Forskare söker därför efter metoder som kan förebygga eller behandla menière.
Tusentals hörapparater från Sverige har genom åren fått nya användare i Georgien. Att regelbundet åka till landet och prova ut hörapparater på både barn och vuxna har sedan 2005 blivit en viktig uppgift för Kalle Spens, Helena Lanzer Sillén och Lela Nozadze med flera.
Marianne Persson har arbetat som kanslist för HRF:s Örebrodistrikt i tio år. I december går hon i pension.
– Det har varit lärorika år. Jag har fått reda på mycket om HRF, om hur regionen fungerar och även om personer med andra funktionsnedsättningar, säger hon.
– Det är dags att ta äldres rätt att bevara hörseln på allvar! Det säger Karin Lögsted Mäntyvuo, undersköterska och medlem i HRF, som är frustrerad över hur dålig kunskapen är om hörsel- och hörapparater inom äldrevården.
Aktiva inom klassisk musik får i högre grad hörselnedsättning och tinnitus än resten av befolkningen. Detta uppmärksammas i projektet Med öra för orkester, som drivs av Sveriges Orkesterförbund.
Det blåser kallt nu. Den här hösten har visat att vi går mot ett allt tuffare samhälle, där hörselskadades rättigheter undergrävs. Ett tydligt exempel är Örebro län. Där har regionpolitiker nu beslutat om ett avgiftssystem som begränsar rätten till hörselvård. Från årsskiftet måste hörselskadade betala 780 kronor per år för att få behålla sina hörapparater. … Läs mer
Under min uppväxt förekom hörselnedsättningar enbart hos de äldre släktingarna, och det ansågs vara en naturlig del av åldrandet.
När mina närmsta vänner fick sin tredje son, som levde sitt första år i total tystnad, hade jag ingen kunskap eller erfarenhet alls om vilka svårigheter en hörselnedsättning innebär eller vilka hjälpinsatser som krävs.