Särskilda öronproppar släpper igenom ljud, men skyddar mot skadliga nivåer. Foto: Med öra för musik
Projektledaren Andreas Forsman är själv musiker och musiklärare, men drabbades av en bullerskada som försämrade hans hörsel i mellanregistret. Audionomen sa att han fått en typisk ”musikerskada”. Både hörselnedsättning och tinnitus är mycket vanligare bland musiker än bland gemene man.
– Jag sökte jobbet som projektledare för att min profil passade, men också för att det blivit för tufft att både spela och undervisa med hörselnedsättning, säger han.
Med öra för orkester var från början ett Arvsfondsprojekt riktat mot förbundets medlemmar, men med åren har man även riktat in sig på övriga orkestrar samt lärare på kulturskolor och musik-lärare i vanliga skolor för att nå nästa generation musiker.
I skolornas läroplan står att man ska lära ut hörselvård inom musikämnet, men få hinner eller prioriterar detta, menar Andreas Forsman.
En enkätundersökning som projektet genomfört visar att musiker som får tinnitus och hörselnedsättning inte alltid vågar ta upp detta.
– De känner sig ofta som gnällspikar när de tar upp problemet. Då är det bra att jag eller något av våra så kallade ljudskyddsombud kan komma och informera i stället. Det gör stor skillnad bara att frågan lyfts, och de vi möter vidtar åtgärder efter att vi varit där, säger Andreas Forsman.
Seglivade myter om musik
Andreas Forsman avlivar två vanliga myter om musikens påverkan på hörsel:
- Hörseln tar inte skada om man gillar musiken.
– Det är en seglivad myt som inte stämmer alls. Även musik som man älskar kan vara skadlig. - Nedsatt hörsel gör att man spelar sämre.
– Tyvärr finns det en del som tror det och det får musiker att låta bli att berätta om att berätta om sin hörselnedsättning av rädsla för att framstå som sämre musiker.
Nedsatt hörsel gör att man spelar sämre. – Tyvärr finns det en del som tror det och det får musiker att låta bli att berätta om att berätta om sin hörselnedsättning av rädsla för att framstå som sämre musiker.
Det behöver inte kosta mycket att åtgärda riskabelt höga ljudnivåer i musiksammanhang. Att under repetitionerna placera musikerna glesare och på ett sätt så de inte spelar rakt in i varandras öron samt ta fler pauser, är enkla metoder som är gratis och som alla kan ta till. Även öronproppar och bullerdämpning kan vara till hjälp.
Projektet har också utvecklat en app för ljudmätning: Ear Guardian.
Projektet har också nyligen tagit fram en film, Man kan inte blunda med öronen, om hur musik och andra ljud kan påverka hörseln. Filmen ska fungera som ett stöd för lärare.
Filmen är ännu inte textad, men kommer att bli det inom en snar framtid.
– Den har redan 3 000 visningar på Youtube, vilket är jättebra med tanke på att vi knappt har marknadsfört den ännu, säger Andreas Forsman.