Tips för cochleaimplantat
- Kolla upp försäkringsvillkor och vad som omfattas av din hemförsäkring. För extra gardering kan du hyra en reservprocessor.
- På flyget. Checka in tidigt. Ta med patientkortet som visar att du är CI-användare.
- Vid badsemester. Ta med vattenskydd. Lämna inte implantatet i solen.
- Ta med processorn genom säkerhetskontrollen och placera den inte på det löpande bandet när den är påslagen, statisk elektricitet kan påverka programmeringen.
- På hotellet. Berätta i receptionen att du använder CI och att du vill bli underrättad om hotellet behöver evakueras.
Tips för hörapparat
- Ta med vaxfilter, dome och slang i reserv.
- Lämna inte hörapparater i solen. Om du använder solkräm så håll den borta från hörapparaterna.
- Ta av hörapparaterna innan du badar om du inte är säker på att de är vattentåliga. Särskilt saltvatten kan vara skadligt. Låt hörselgångarna torka innan du sätter i hörapparaterna.
- Se till att hörapparaterna inte kommer i kontakt med sand. Är du på en badstrand och tar av dem så förvara dem i en tättslutande burk.
- Låt inte hörselnedsättningen hindra dig från att resa. Var inte rädd för att fråga om hjälp och låt folk veta att du använder hörapparat.
Hör bättre i bilen
- Sänk radiovolymen.
- Stäng fönster, sänk fläkthastigheten.
- Om du ska ge väganvisningar. Säg till i god tid så att du hinner repetera.
- Pröva att ta ut en hörapparat för att minska förstärkning av vägbuller.
- Kontrollera om dina hörapparater har ett särskilt ”bilprogram”.
- Källa: Gail Marsh/ RVTravel
Vid flygresor
- Tryckutjämna försiktigt genom att hålla för näsan och blåsa ut luft (vid landning) eller svälja (vid stigning).
- Aktivera örontrumpeten genom att svälja, gäspa, tugga tuggummi, dricka.
- Försök att hålla dig vaken vid start och landning.
- Använd nässprej om du är förkyld och inte kan undvika att flyga.
- Kontrollera med läkare innan du flyger efter öronoperation.
Vare sig du har laddningsbara hörapparater, cochleaimplantat eller hörapparater som drivs av zink-luft-batterier kan det löna sig att fundera en extra gång inför en resa eller längre vistelse på annan ort.
– Ett tips är att ta med extra batterier. Beroende på resmålet kan de vara svåra att få tag på om resan går utomlands, säger Petra Andersson, audionom och medlem i Auris panel.
Det kan även vara bra att ta med reservmaterial som vaxfilter, domer och slangar. Den som har laddningsbart bör kontrollera om det krävs en adapter vid utlandsresa.
Det finns särskilda öronproppar för flygning för den som tycker att tryckutjämningen vid start och landning är obehaglig.
– Om resan går till värmen kan det även vara bra att ta med torktabletter som hörapparat/CI kan läggas tillsammans med i en burk med tättslutande lock för att dra ut eventuell fukt.
Man måste inte köpa särskilda torkburkar, det kan gå bra med vilken tättslutande plastburk som helst.
Det är också bra att ha med sig en ask att lägga hörapparaterna i om du lägger ifrån dig hörapparater på stranden eller någon annanstans utomhus.
För dem som har cochleaimplantat är det extra viktigt att planera.
– Om det händer något med processorn är det svårt att klara sig utan. Det finns CI-företag som hyr ut processorer att ha som reserv under resan. Många med grav hörselnedsättning har kvar tidigare hörapparater. Om man har sådana kan de vara bra att ha med, säger Petra Andersson.
Tar man med en reservprocessor ska den tas med avstängd i handbagaget och inte i det incheckade bagaget.
– Det är också bra med en utskriven kopia av din senaste MAP (programmeringen). Kontrollera om tillverkaren har representanter dit du ska, säger Petra Andersson.
Här är några av Hörsellinjens råd för en hörselsmart sommar, hämtade från Allt om hörsel.
Lyssna på dig själv. Sätt dig på en lugn plats och fundera: När blir det svårt att kommunicera? När fungerar det bra? Skriv ned dina tankar.
Ta samtalspauser. Låt hjärnan slippa pussla ihop vad som sägs och låt kroppen vila från anspänningen av att försöka uppfatta samtal. Förklara att samtalspauser är viktiga för att du ska orka.
Ta ljudpauser. Omgivningsljud är tröttande. För många hjälper det att komma ut i naturen bland naturliga ljud som sus i trädkronor och porlande vatten.
Förklara. Berätta varför den högljudda restaurangen inte fungerar. Förklara varför det är jobbigt att sitta och prata under en lång bilresa. Våga vara dig själv.
Isolera dig inte. Fundera på vilka förutsättningar som fungerar bäst för dig: Kanske träffas färre åt gången eller sitta vid mindre bord utomhus, där det är lättare att höra varandra? Glöm inte att använda kommunikationshjälpmedel eller att boka tolk
Motion. När kroppen mår bra, mår vi oftast bättre även psykiskt. Träning kan därför hjälpa dig flytta fokus från från hörselproblem eller besvärande tinnitus, till en positiv, fysisk kick. Skapa en motionsrutin som du fortsätter med i höst.
Träffa andra. Ta kontakt med din lokala HRF-förening eller gå med i någon av HRF:s Facebookgrupper. Förutom Diskussionsgrupp för hörselskadade finns grupper för: CI, menière, föräldrar samt för tinnitus och ljudöverkänslighet.