Inger Andersson.
Sju tips från HRF Mellerud
- Ta alla chanser att visa upp föreningen i samhället.
- Sprid arbetet på personer utanför styrelsen.
- Hörselhjälpare ska vara utbildade av hörselvården.
- Egna arrangemang ska vara tillgängliga.
- Hörseltester lockar folk till lokalen.
- Bjud på kaffe och var på plats för att tala om hörsel.
- Påpeka brister i tillgänglighet, men behåll en god relation till kommunen. Samarbeta med kommunens folkhälsosamordnare.
Förra året utlyste Hörselskadades Riksförbund tävlingen Årets HRF-inspiratörer. Den premierar satsningar som bidrar till ökat engagemang och medlemsnytta.
Priset har ersatt tävlingen om medlemsvärvning, avsikten är att fokusera på kvalitet istället för kvantitet.
Förbundsstyrelsen har nu utsett vinnaren och den första titeln gick till Hörselskadades förening i Mellerud som får
10 000 kronor och ett diplom.
Motiveringen lyder bland annat: ”Genom att odla en levande, tillgänglig gemenskap, med hörselhjälpare, hörseltester och hörselsmart kunskap, skördar föreningen medlemsglädje och aktivt engagemang för intressepolitiskt påverkansarbete. HRF Mellerud visar hur vi hörselskadade tillsammans kan växa och få en stark röst i det lokala samhället.”
Ordförande Inger Andersson poängterar att det är många i föreningen som har del i att man fått priset.
– Vi har en aktiv styrelse, men det är många medlemmar utanför styrelsen som hjälper till vid möten, är hörselhjälpare eller kontrollerar slingor.
HRF Mellerud har lyckats förena en positiv anda och många aktiviteter med framgångar i intressepolitiskt arbete, som att påverka kommunen att akustiksanera ljudmiljön samt kontrollera teleslingorna i alla kommunala möteslokaler för fler än 50 personer.
Inger Andersson upplever att man har en bra relation med kommunen.
– De personer vi haft kontakt med har varit positiva till att få hjälp med se till att deras lokaler är tillgängliga.
– Vi har också samarbetat med kommunens folkhälsosamordnare som har gett oss mycket stöd när det gäller information till förskolor och skolor samt till exempel delat ut hörselproppar vid musikarrangemang.
Hon betonar att det är viktigt att föreningen syns och visar upp sig ute i samhället.
– Vi försöker vara med på alla typer av arrangemang som mässor, torgmöten eller liknande. Det bidrar till att vi syns och blir igenkända.
Föreningen finns också i sin lokal varje torsdag 16.30–18.00.
Där bjuds besökarna på kaffe och kaka och det finns alltid en styrelseledamot och en eller två medlemmar som ser till att allt fungerar.
– Det finns alltid en hörselhjälpare på plats som kan hjälpa till med enklare service av hörapparater. Det är en väldigt omtyckt hjälp som många medlemmar är tacksamma för. Det är viktigt att hjälparna är utbildade av hörselvården, säger Inger Andersson.
– Sista torsdagen i varje månad har vi hörseltestartorsdag då folk är välkomna att komma och göra HRF:s hörseltest.
– Det annonserar vi om dagen före i lokaltidningen så i dag kan ingen i Mellerud vara ovetande om HRF.
Det var inte bara Mellerud som uppmärksammades av förbundsstyrelsen.
Hörselskadades förening i Järfälla-Upplandsbro fick hedersomnämnande för sitt mentorprojekt där man följer med medlemmar vid utprovning av hörapparat.
”Detta nyskapande initiativ ger medlemskapet ytterligare en dimension av nytta och värde, samtidigt som det värnar hörselskadades rätt till hörselvård efter behov, inte plånbok”, lyder motiveringen.