Podden Paradiso finns med text. Foto: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio
Från 11 november transkriberas nya avsnitt av Dagens Eko, Ekots Lördagsintervju och Paradiso. Till en början finns textstödet endast i appen Sveriges Radio Play, inte på webben. Det är en provperiod och utvecklingen av tjänsten pågår kontinuerligt.
Syftet är att öka tillgängligheten till radio för personer med hörselnedsättning, vilket är ett krav som ställs i Sveriges Radios sändningstillstånd.
”Sverige Radio har i nära dialog med funktionsrättsrörelsen fått återkoppling om hur viktigt det är med textstöd, särskilt för de mest populära programmen och poddarna. Att samtidigt som alla andra kunna ta del av ett omtalat program är en viktig inkluderingsfråga” skriver Sveriges Radio på sin webbplats.
Auris har tidigare skrivit om Sveriges Radios planer på att transkribera med hjälp av AI. Utvecklingen av tjänsten har skett dialog med Hörselskadades Riksförbund och medlemmar har haft möjlighet att testa och tycka till.
För att få fram texten går man in på appen Sveriges Radio Play. Välj program och avsnitt (text finns på avsnitt som publicerats efter 11 november), klicka på ikonen för text som finns nere till höger. Texten visas i samma flöde som ljudet, mening för mening. Om man vill lyssna igen eller hoppa framåt kan man enkelt klicka i texten och så hoppar ljudet dit.
De som väljer text får också upp informationen: ”Textstödet är gjort med stöd av AI och kan innehålla fel”.
– Vi godtar att texterna innehåller mindre fel, eftersom det ökar tillgängligheten för dem med hörselnedsättning och ökar våra möjligheter att transkribera mer, berättar Christian Gillinger, strateg med ansvar för tillgänglighetsfrågor på Sveriges Radio.
– Nästa steg nu, förutom att se till att textstödet fungerar, är att öka antalet program. Det kommer vi göra redan inom någon eller några månader. Då handlar det om program som vi vet att AI-transkriberingen har lätt att hantera, vilket innebär program som är förinspelade och det vi kallar ”manusdrivna”, det vill säga att de som talar i programmet gör det förberett. Vi vet att AI-transkriberingen har haft svårt med till exempel program där många diskuterar och kanske även pratar i munnen på varandra. Där vill vi testa mer innan vi vågar förlita oss på att det fungerar, fortsätter han.
Texten ska finnas både i Iphone och Android från och med december.
Fotnot: Om man hittar stora fel i textningen eller har förslag till förbättring uppmanas man att kontakta lyssnarservice@sverigesradio.se.