En del av Hörselskadades Riksförbund

Teknik Nummer 2 • 2022

"Lär dig mer om hörappaternas funktioner"

Alla hörapparater har väl telespole? Det trodde i alla fall Ulla Lind från Gullringen, utanför Vimmerby. Men när hon kom hem med sina nya hörapparater upptäckte hon att de saknade telespole.

De flesta hörapparater har telespole, men vill man vara säker på att det finns bör man fråga audionomen innan man bestämmer sig.

Ljud via teleslinga

  • En ljudkälla som till exempel en röst, tv, bio- eller annat ljudsystem fångas upp av en mikrofon eller annan förbindelse.
  • l Ljudsignalen kopplas samman med en slingförstärkare som genererar en signal som skickas vidare till slingan, tillverkad av till exempel koppartråd.
  • Slingan/tråden läggs runt det område där publiken sitter och skapar ett magnetfält.
  • Magnetfältet fångas upp av telespolen inuti hörapparaten.
  • Ljudet kommer in direkt i hörapparaten när denna kopplas om till T-läget.
  • Antalet personer som kan använda systemet samtidigt är obegränsat så länge de befinner sig inom det område som täcks av slingan.

Att en hörapparat har telespole är nödvändigt för att kunna dra nytta av tekniken med teleslingor, som ska finnas i samlingslokaler för mer än 50 personer, till exempel teatrar, biografer och fullmäktigesalar med mera. Telespole behövs också för tv-ljud om man använder en slingkudde.
– Förra året hade jag haft mina hörapparater i fem år och fick komma till Region Kalmars hörselvård i Vimmerby för att prova ut nya, berättar Ulla Lind.
– Audionomen sa att hon skulle ta fram bra hörapparater. Jag kontrollerade inte vilka funktioner de hade, men när jag kom hem upptäckte jag att de saknade telespole, säger hon.
– Jag vet att jag inte är ensam om det här. En bekant i Västervik fick också hörapparater utan telespole och även min syster som bor i Stockholm.

Ulla Lind har använt hörapparater i minst 15 år och de har så vitt hon minns alltid haft telespole så hon hade inte en tanke på att nya hörapparater inte skulle ha det.
Hon säger att hon vid återbesöket hos audionomen fick förklaringen att telespolen inte fick plats i den här apparaten.
– Jag var nog lite för mesig, så jag ifrågasatte inte vad hon sa.
– Det var i alla fall en sak som var bra. Hon ordnade så att jag kan höra telefonsamtal direkt i hörapparaten och det är jag väldigt tacksam för.

När det gällde möjligheten att få ljud till tv:n så hade Ulla tur.
– En av regionens hörseltekniker som var med på en informationsträff ordnade så att jag utan kostnad fick en särskild dosa för överföring av tv-ljud.

Hur skulle du ha gjort om du från början fått besked om att den inte hade telespole?
– Då skulle jag ha valt en modell som hade det. Visserligen har jag inte använt det väldigt ofta, men de gånger jag har gjort det har jag haft mycket glädje av det.
Under det senaste året har det inte varit aktuellt att till exempel gå på föredrag eller teater särskilt ofta, men de gånger Ulla i förväg har känt till att hon kommer att ha nytta av teleslinga har hon löst det genom att istället använda sina gamla hörapparater.
Den nya hörapparat Ulla fick var av märket Phonak och heter Bolero-M-PR.

På Sonova Nordics kundtjänst uppger man att hörapparaten finns både med och utan telespole.
– I regionernas avtal finns oftast krav på att vi ska erbjuda hörapparater med telespole för att komma med på avtalet.
– Bolero M-apparater finns både med och utan telespole. Den uppladdningsbara, Bolero M-PR, har ingen telespole, men en annan modell, Bolero M-M, har det. Det är upp till audionomen att tillsammans med klienten avgöra vilken hörapparat som är lämplig, till exempel behovet av telespole.
Även Oticon/Bernafon och GN Resound har hörapparater utan telespole.
– Våra hörapparater släpps alltid i flera olika modeller i samma ”familj”. Vi har bara en modell utan telespole. Det är vår minsta modell, mini-RITE. Annars har alla våra apparater telespole, säger Annika Hedenström på Oticon/Bernafon.
– De flesta hörapparater har telespole, men alla fabrikat har hörapparater som inte har det, även vi, säger Markus Heed på GN Resounds kundsupport.
– Det kan vara en storleksfråga eller att det är ny teknik som behöver anpassas, men det brukar alltid komma i varje serie.

Slingkollen

Är en satsning som startade 2017 för att uppmuntra HRF:s föreningar att inventera teleslingor lokalt, dels om det finns slingor i olika lokaler, men också kontroller att de fungerar. Läs mer på www.hrf.se/slingkollen.

Ulla Lind vill uppmana alla hörselskadade att inte göra som hon gjorde och ta vad man får.
– Det är viktigt att verkligen ta reda på vilka funktioner hörapparaten har, vad ni behöver och vad ni kan få.
Hon säger att om det inte finns telespole i hörapparaterna så blir det färre som använder det och det blir svårare att ställa krav på att det ska finnas teleslinga.
– Det är ofta som teleslingor inte fungerar utan att det händer något. Det krävs nog att fler hörselskadade blir politiker om det ska hända något.

Text: Stefan Andersson Foto: Mostphotos.com