Bildkonstnären Carola Hedmark och författaren Kaj Hagstedt fick HRF:s kulturpris i år.
Det var två glada pristagare som höll tacktal i samband med utdelningen. Att fascinationen för isens skiftningar skulle uppmärksammas på detta sätt hade Carola Hedmark inte förväntat sig.
– Jag känner mig ärad och hedrad. Jag känner djup tacksamhet till HRF som gett och ger mig så otroligt mycket, sa hon.
Carola, 55, från Umeå är välbekant inom HRF. Hennes engagemang för hörselfrågor är starkt, hon har bland annat haft styrelseuppdrag i Umeåföreningen, gjort mängder av Slingkollar och så startade hon tinnitusgruppen, TTT, Trivas trots tinnitus, där många fått hjälp att hantera det oönskade ljudet. Hon har själv nedsatt hörsel är ljudkänslig och har tinnitus efter att ha genomgått många öronoperationer. När problemen med hörseln var som svårast hittade Carola Hedmark tröst i att med en kamera fånga små detaljer i naturen. Is blev hennes främsta motiv och hennes bilder resulterade i en utställning som visats på gallerier, bibliotek, kulturhus och museum.
– Jag fastnade för isens skönhet. Där jag bor finns mycket is, vintern är lång och Umeå ligger vid vattnet. Isen förändras ständigt och skiftningarna i ljus och färg är vackra, berättar hon.
De senaste tre åren har Carola valt att inte ställa ut men ändå fortsatt ta bilder – och nu har hon fått tillbaka lusten att visa upp sina foton.
Det var viljan att göra något för att hjälpa människor i Ukraina som födde fröet till en ny utställning. Carola hängde upp foton i Grisbackakyrkan i Umeå och drog in 4 000 kronor som hon skänkte till ACT, Svenska kyrkans biståndsorganisation, till stöd för Ukraina.
– Jag är glad att kunna hjälpa, säger hon.
Kulturpriset ger henne också ny inspiration och skaparlust. Både inom HRF och med kameran ute i naturen.
”Fantastiska samtal med elever och lärare”
Kaj Hagstedt, 46, från Lund är mellanstadielärare och författare. Han får Jan-Peter Strömgrens kulturpris för ungdomsromanen Inte min tystnad, som handlar om en 13-årig hörselskadad flicka. Auris hade i fjol ett porträtt om honom där han berättade om sitt arbete och sin hörselskada, länk till artikeln finns nedan.
Beskedet om att han får Jan Peter Strömgrens kulturpris gjorde honom överraskad – och väldigt glad.
– Fantastiskt roligt! Jag är stolt och glad för priset. Det betyder jättemycket och gör att allt arbete jag lagt ner är värt mödan.
Efter boksläppet har han besökt specialskolor och träffat många elever med hörselnedsättning samt deras lärare.
Han minns första besöket på en specialskola efter boksläppet som pirrigt.
– Jag var nervös och lite orolig för vad de skulle tycka. Även om jag själv har en hörselnedsättning så skildrar jag en värld som jag själv inte lever i eller har växt upp i. Min research inför skrivandet kanske inte räckte?
Han kunde vara lugn. Elever och lärare gillade boken och ställde nyfikna frågor.
-Jag har träffat elever från årskurs 5 till 9 och haft fantastiska samtal, berättar han.
Han blev imponerad av att en lärare läst in hela boken på teckenspråk.
-Vilket arbete! För mig som arbetar på en skola med hörande elever är det intressant att se hur lärarna anpassar undervisningen efter elevernas behov.
Boken finns även i punktskrift vilket gläder Kaj Hagstedt som vill uppmuntra ungdomars läsande.
Inte min tystnad handlar bland annat om betydelsen av teckenspråk och i slutet av boken finns ett litet lexikon med ord som förekommer.