En del av Hörselskadades Riksförbund

HRF Nummer 4 • 2024

Inspirerande kamp i Stockholm

Årets HRF-inspiratörer är Hörselskadades distrikt i Stockholms län. De får priset framför allt för sin långa – och till slut framgångsrika – kamp mot hörselcheckar/”Fritt val”.

– Jätteroligt. Det har känts som ett evighetsarbete, en annan sorts maratonlopp än de jag brukar springa annars, säger ordförande Agneta Österman Lindquist, som första helgen i juni sprang sitt femte Stockholm Marathon.

Glada representanter för HRF Stockholms län. Vice ordförande Britt Edoff och Agneta Österman Lindquist, ordförande.

Årets HRF-inspiratörer

  • Utmärkelsen och 10 000 kronor går varje år till en förening eller ett distrikt som bidragit till att öka medlemsengagemanget och medlemsnyttan.
  • Tidigare pristagare:: Borlänge (2023), Enköping (2022), Lund (2020) och Mellerud (2019).

– Det är många som under årens lopp har slitit med det här. Det har varit ett makalöst engagemang. Att vi till slut lyckades visar vikten av att vi tillsammans driver en fråga, säger Agneta Österman Lindquist.

Hon konstaterar att såväl distriktets personal som många i distriktets föreningar har hjälpt till att sprida information och flera har följt med till hörselvården som mentorer. Något som Inga Hägerbring, ordförande i HRF Järfälla började med.

Förbundsordförande Ulf Olsson delade ut priset till Britt Edoff. ”Det här är ett pris för resultatet av samverkan, samlad kunskap och uthållighet och vi är stolta över att det är just vi som får ta emot utmärkelsen den här gången”, sa hon och avslutade med att citera förbundets grundare Gerda Meyerson: ”Organisation är makt.”

– Vi har också haft stort stöd av riksförbundet i den här frågan och vi har haft ett bra samarbete med Hörsellinjen.

”Fritt val” innebär att den som behöver hörapparater kan köpa dem privat utanför regionens sortiment. Hela eller delar av kostnaden täcks då av en hörselcheck från regionen. I många fall har det lett till att den enskilde får lägga till en summa utöver hörselchecken. Ibland tusentals, eller tiotusentals kronor.

Vilka är de största problemen med systemet?

– När ”Fritt val” infördes var jag ganska ny i de här sammanhangen. Min första tanke var att det inte kan vara bra att audionomerna skulle vara både säljare och behovsbedömare samtidigt, men jag förstod ändå inte riktigt hur illa det skulle bli.

– Det har varit också varit väldigt otydligt. Många har inte varit medvetna om att de har köpt sina hörapparater och en hel del har råkat illa ut och fått betala mycket pengar själva utan att veta om att de kunde fått likvärdiga hörapparater inom regionens sortiment för 600 kronor.

Vad har varit svårast under de här åren?

– Att hålla frågan levande och att få politikerna att förstå att det inte handlar om enstaka fall. De har bara tittat på antalet anmälningar till patientnämnden och konstaterat att det är ganska få anmälningar. Men vi vet genom Hörsellinjen och personer som hört av sig till oss på annat sätt att det handlar om många personer.

Agneta Österman Lindquist tror att en orsak till att det har registrerats ganska få anmälningar är att Patientnämnden mer kopplas till andra typer av klagomål som felmedicinering eller felbehandling i samband med operationer.

– Det kan också vara så att man skäms över att känna sig lurad.

Vad var det som gjorde att ni till sist lyckades?

– Att vi arbetade med att utbilda medlemmar och förtroendevalda, bland annat via mentorerna som spred kunskapen vidare. Många har uppfattat systemet som konstigt och krångligt. Då är det viktigt att ha en kunskapsgrund.

– Det hade också stor betydelse att det blev ett politiskt maktskifte. Annars tror jag inte att vi hade lyckats. Men det är inte över ännu. Det är beslutat att hörselchecken ska avskaffas och att vårdvalet blir kvar, men det har gått ganska långsamt och vi vet inte hur regionen tänker och hur hörselföretagen kommer att agera.

Vad skulle du vilja säga till alla politiker i regionerna?

– De måste inse att hörsel påverkar hela människan och att hörselvård är en del av hälso- och sjukvården.

Vilka tips kan du ge andra HRF-föreningar och distrikt?

– Var uthålliga och ge inte upp. Samla in fakta och sök samarbete med andra organisationer och med politiker från olika partier.

Motiveringen:

”Med imponerande uthållighet har HRF Stockholms län stått i frontlinjen för hörselskadades kamp för rätten till hörselvård. I en region där frihet att välja förvanskades till frihet att sälja har distriktets orädda rättvisekämpar avslöjat, förklarat, ifrågasatt, larmat, argumenterat och upplyst makthavare – år efter år, i mer än ett decennium.

HRF Stockholms län har aldrig gett upp, aldrig kompromissat med vårt främsta uppdrag: att tillvarata hörselskadades intressen. Som droppen urholkar stenen, som David mot Goliat har ni med outtröttlig målmedvetenhet besegrat Fritt val-systemet. En inspirerande seger för hela HRF-Sverige.”

Förbundsstyrelsen beslutade också att ge ett särskilt hedersomnämnande till HRF Sundsvall-Timrå som under 2023 startade Hörselpodden.

”Ett hedersomnämnande ges till HRF Sundsvall-Timrå för sin poddcast, Hörselpodden, som startade under 2023. I HRF-sammanhang är det nyskapande med en poddcast om hörsel som också är tillgänglig genom att den är skrivtolkad och dessutom tillgänglig att lyssna på för alla inom HRF.”

Text: Stefan Andersson Foto: Stefan Andersson