Det är måndagen den 3 mars när jag skriver denna ledare. Idag, på världshörseldagen (World Hearing Day), släppte vi ett pressmeddelande där vi redogör för en undersökning från Novus. Undersökningen visar att 1,7 miljoner har nedsatt hörsel, men alltför få kollar sin hörsel.
Men denna dag överskuggas av händelserna de senaste två veckorna, som kulminerade med det katastrofala mötet mellan USA:s president Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Under dessa två veckor har vi succesivt vaknat upp till insikten om att relationen mellan Europa och USA har fått sig en rejäl törn.
Vår oro för vad som ska hända i framtiden delar vi med stora delar av Sveriges befolkning. Men många hörselskadade känner dessutom oro över att inte kunna uppfatta larm och varningsmeddelanden. Oro för att inte kunna ta del av krisinformation i radio, tv eller webbsändningar från beredskapsmyndigheterna.
Under de senaste 15 åren, inte minst under pandemin 2020–2021 har HRF förbättrat tillgängligheten till information under kristider.
- Nu skickas information via appar och sms i händelse av allvarlig olycka eller kris.
- Nu kan hörselskadade kommunicera med SOS Alarm 112 via SMS.
- Nu textar Sveriges Television det mesta.
- Nu textar beredskapsmyndigheter sina webbsändningar.
- Nu har Sveriges Radio påbörjat försök med textade radiosändningar.
Vi har gjort stor skillnad för din och andras säkerhet – och det är vi stolta över. Men detta arbete hade inte varit möjligt utan stöd från medlemmar och givare. Ett stort tack till dig!