Hörselskadade bör inte bluffa och försöka låtsas att man inte har hört, anser Gael Hannan.
Enligt Gael Hannan finns det fyra grundprinciper som hjälper till att hantera hörselnedsättningen.
- Ärlighet – Tala om att man hör dåligt och att sluta bluffa.
- Kunskap – Att försöka sätta sig in i vilka hjälpmedel som finns och sätta sig in i hur tekniken fungerar.
- Berätta – Att berätta om sina behov och lära sig strategier för hur man bäst i olika situationer förklarar för andra hur de kan hjälpa till.
- Säga ifrån – Bli en ”aktivist” som vägar säga ifrån, till exempel när musiken är för hög på en restaurang.
Gael Hannans erfarenhet är att hörselskadade från olika länder ofta igen sig i varandras berättelser.
– Även om det finns olikheter så ställs vi ofta inför liknande utmaningar, säger hon och ger några exempel.
– Att känna sig generad när man missförstår något, att behöva lära sig hur ny teknik fungerar. Att ständigt behöva utbilda de människor som finns i våra liv om vad som behövs för att kommunikation ska fungera för oss.
Gael Hannan är på en ”nordisk turné” som har tagit henne till Köpenhamn och efter dryg vecka i Stockholm, där hon håller en föreläsning arrangerad av HRF Stockholm, ska hon åka vidare till Finland.
– Jag gillar att prata om situationer ur det vardagliga livet som nästan alla hörselskadade känner igen sig i. En hörselnedsättning påverkar alla aspekter på livet. Gael har också skrivit en bok om sina erfarenheter: The way I hear it – A life with a hearing loss, som recenserades i Auris 1/2017.
Hon tror själv att hon kanske hade varit gift med en annan man om hon inte hade bluffat och berättar om en träff hon hade innan hon börjat använda hörapparat.
– Vi gick längs stranden och det var väldigt svårt att höra.
– Jag märkte att han ställde en fråga som han verkligen ville ha ett ja eller nej på, men hörde inte vad han sa. Jag chansade, skakade på huvudet och sa ”Nej”. Efter den träffen såg jag honom aldrig igen. Jag vet fortfarande inte vad han sa, men jag tyckte om honom så det var tråkigt.
Gael har varit aktiv inom teater sedan ungdomen och har hållit på med amatörteater och på halvprofessionell nivå.
– Min bakgrund inom teatern har hjälpt mig att se min hörselnedsättning i ett mer kreativt sammanhang.
Sedan 1999 har hon arbetat som föreläsare, författare och även framfört sin föreställning ”Unheard Voices” som hon skrivit tillsammans med sin vän och skådespelarkollega Dalene Flannagan. Föreställningen innehåller även poesi och hon håller olika workshops kring hörselskador för såväl hörselskadade som för personer som kommer i kontakt med hörselskadade i arbetet.
Hon konstaterar att varje gång hennes hörsel förändrats så har hennes liv förändrats.
– Och just när jag har trott att jag vant mig så har det förändrats igen, till exempel när jag fick cochleaimplantat förra året.
– En hörselskada påverkar många: anhöriga, partners och vänner. Den påverkar varje del av livet som har att göra med kommunikation och kommunikation är livsviktigt. Lika viktigt som mat, luft och vatten.
Under sin föreläsning berättar hon om en sak hon tycker särskilt illa om. – De mest smärtsamma ord man kan säga till en hörselskadad är ”Det var inget viktigt”. Det är som att få ett slag i magen.
Något hon konstaterar att många hörselskadade känner igen är att man ofta får förklara samma sak för samma personer, om och om igen. Ibland till och med för sin audionom eller sin läkare.
– Det har hänt att audionomen har tagit mina hörapparater för att rätta till något, då är jag döv. Sedan ser jag hur hans läppar rör sig. ”Are you talking to me?” Undrar jag då.
Hon visar också en bild av Mona-Lisa och funderar över om hon kan ha varit hörselskadad.
– Jag känner igen det där leendet. Det är så den brukar se ut som låtsas att man hört vad som sagts.
Det hon framför allt uppmanar alla hörselskadade till är att inte ge sken av att man har hört något som man inte har hört, alltså att sluta bluffa.
– Det ger bara en tillfällig lättnad vid en svår situation. Det är också riskabelt och kan leda till pinsamma situationer.
Hur kan man bäst vänja sig vid att sluta bluffa?
– Det är inget man gör över en natt. Men det första steget är att själv börja bli medveten om när man bluffar.
Hon menar att det handlar om att kasta av sig stigmatiseringen med att vara hörselskadad.
– Man kan säga sig. Vänta ett tag! Jag har faktiskt rätt att vara lika delaktig som andra. Men det är inte lätt. Det händer fortfarande att jag kommer på mig själv med att bluffa.
Hon betonar att det är av stor betydelse att träffa andra hörselskadade.
– Det är ett stort lyft bara att upptäcka att det är många andra som har exakt samma problem och funderingar som man själv har.
Fotnot: På www.horsellinjen.se finns många goda råd om hur vardagskommunikation kan förenklas. Du kan också beställa eller ladda ned foldern Samtalssmart.