Jenny Höglund, enhetschef på HRF:s förbundskansli och Caroline Åhman, Team Ecab.
Ett lag som stack ut med lite annorlunda aktiviteter var Föreningen för Skriv- och TSS-tolkar, FST. Deltagarna uppmuntrades bland annat att motionera fingrarna, lyfta tolkutrustningen, gå en TSS-promenad, träna skrivhastigheten, gå eller cykla till tolkuppdrag, resa sig från tolkstolen tio gånger.
Föreningens ordförande Evelina Alenäs berättar hur de tänkte:
– Vi lockades av humorn i Vad-sa-loppet och spann vidare på den när vi utformade våra förslag på aktiviteter.
Varför behöver era medlemmar vara i god form?
– Att skrivtolka kräver extremt hög koncentration, språklig förmåga, arbetsminneskapacitet med mera. Där kan absolut en god kondition påverka genom förmågan att hålla fokus och att orka prestera på topp under långa och/eller intensiva uppdrag. Vi använder flera tusentals förkortningar när vi skriver som sedan visas som vanliga ord på tolkanvändarens skärm och att minnas alla dessa kräver hög minneskapacitet och stresstålighet. Vi sitter oftast ner när vi jobbar och arbetet är ganska statiskt, då är det bra att ha god fysik för att inte få skador på rygg, nacke och axlar med mera.
Vad väger en skrivtolks utrustning?
Det varierar beroende på vilken typ av uppdrag det är. Ibland har vi bara med oss ett tangentbord och en surfplatta, ibland har vi med projektor, flera extra skärmar, projektorduk, stativ, flera tangentbord, sladdvindor, tejp, kablar med mera. Det beror helt enkelt på uppdragets art. Utöver det en väska med personlig utrustning som kan behövas. Det korta svaret är allt mellan 3 kilo till 20 kilo.
Vad gjorde du själv under Vad sa-Loppet?
– Jag tog TSS-promenad och tränade på skrivhastigheten.
Hur snabbt måste en skrivtolk vara?
– För att bli godkänd på utbildningen ska man skriva felfritt i 500 nedslag/minut, det vill säga cirka 100 ord per minut. Många skrivtolkar skriver dock betydligt snabbare än så och vi använder också många förkortningar vilket gör att vi ofta kan skriva flera ord med färre nedslag. Att till exempel skriva ”fstt ää sves bästa yfög” i våra skrivtolkprogram skulle sen på tolkanvändarens skärm bli ”Föreningen för skriv- och TSS-tolkar är Sveriges bästa yrkesförening”.
Evelina Alenäs vill påminna hörselskadade om att boka skrivtolk.
– Många känner tyvärr inte till rätten att beställa skrivtolk och hur mycket det skulle kunna underlätta för dem i både vardag och vid fest, ja helt enkelt genom hela livet. Skrivtolkning behöver inte innebära en stor projektorduk, man kan ha en egen liten diskret platta i handen och tolken kan sända texten trådlöst från en helt annan del av rummet och behöver inte märkas alls, säger hon.
På vadsaloppet.se finns listan på alla lagen och placering.
Fotnot: TSS-promenad är en promenad där man bokstaverar alla väg- och registreringsskyltar man går förbi.