Signe och Stina Dahlkvist bygger med klossar.
– Man känner sig maktlös som förälder, säger Stina Dahlkvist, mamma.
Det var i april som Signe skulle gå på bio och se filmen Kung Fu Panda 4 tillsammans med sin pappa. Biljetter bokades, popcorn och läsk hägrade. Mamma och lillasyster fick stanna hemma men rycktes med av den glada stämningen. Föräldrarna hade noga kollat upp tillgängligheten på biografen i Piteå före besöket eftersom Signe har nedsatt hörsel och använder hörapparater.
– På Bio 3:ans hemsida, under fliken ”Vanliga frågor”, står det att alla salonger är utrustade med teleslinga men att styrkan kan variera mellan platserna. Besökare uppmanas därför att kontakta personalen innan föreställningen för att få information om bästa platserna, berättar Stina.
När biljetterna hämtades ut frågade därför Signes pappa Albin personalen var de skulle sätta sig för att höra bäst.
– De visste inget om detta. Eftersom det fanns lediga platser föreslog de att prova olika för att hitta en med bra ljud.
Flera platser testades, men varje gång blev Signes reaktion ”jag hör inte”. Personalen kunde inte göra något.
– Signe ville ändå sitta kvar och se hela filmen. Efteråt var hon glad men hon sa att hon inte hört någonting av det som sades, säger Stina.
Hon är besviken och upprörd över den bristande tillgängligheten. Att de fick tillbaka en del av pengarna för biljetterna är en klen tröst.
– Det är oacceptabelt att barn med funktionsnedsättning ska utsättas för sådant här. Vi som föräldrar gör allt vi kan för att Signe ska kunna vara delaktig i allt och så blir det så här.
För att inte andra ska råka ut för samma sak skrev Stina en insändare i Piteå-Tidningen. Hon beskriver händelsen och avslutar med: ”Jag ser fram emot att Bio3:ans personal utbildar sig i hörslingor och att fler människor inkluderas! För visst vore det fantastiskt att kunna höra den film man tittar på”.
Bio 3:ans ägare svarar att man nu skaffat en bättre mätutrustning för att mer frekvent kunna kontrollera att slingorna fungerar och var i salongerna ljudet är bäst. De beklagar händelsen och menar att tekniska problem kan uppstå oväntat.
Stina Dahlkvist tycker att alla biografer i landet ska se till att personalen vet hur hörslingorna fungerar.
– Tillgänglighet är ett grundkrav, det måste bara fungera.
Signes hörselnedsättning upptäcktes vid screeningen på BB och hon har haft hörapparater sedan tre månaders ålder.
– Hon kan hantera dem själv, ställa om till telespole och sådant, berättar Stina.
Föräldrarna hade ingen erfarenhet avhörselnedsättningar innan Signe föddes.
– Vi bestämde direkt att vi ville lära oss allt. Pedagogiska hörselvården i Sunderbyn har gett bra stöd. Vi går en kurs i teckenspråk, det är svårt men roligt.
Även Signes lillasyster, 2 år, har en medfödd hörselnedsättning.
– Som förälder kan jag aldrig acceptera att det inte är tillgängligt för mina barn, säger Stina.
Fotnot: Årets tema för Vad sa-loppet är tillgänglighet för hörselskadade.