Varje år sammanställer kliniken i Huddinge antal operationer och användare från de sju kliniker i Sverige som opererar.
Filip Asp, civilingenjör och docent, arbetar vid CI-sektionen på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge och han har nyligen granskat siffrorna för fjolåret.
– Under 2023 fick 221 nya patienter CI, av dessa var 170 vuxna och 51 barn. Av dessa fick cirka 60 dubbla CI – hälften barn och hälften vuxna.
– Antalet patienter minskade jämfört med 2022. Den stora skillnaden jämfört med 2022 är att antalet barn som opererats har sjunkit, vilket kan hänga ihop med att det har varit lägre födslotal 2022 och 2023. Det är en markant skillnad i antal födda barn i riket jämfört med tioårsperioden före 2022.
Före pandemin tillkom ganska stadigt cirka 270 nya patienter varje år, men under pandemin sjönk antalet ned mot 200.
Under 2022 ökade antalet CI-operationer igen, men ökningen tycks ha avstannat. Detta trots att det vårdförlopp för gravt hörselskadade som regionerna antog 2022 och som HRF har varit med och tagit och som bland annat innebär att fler personer räknas som gravt hörselskadade och därmed borde bli aktuella för cochleaimplantat. Gränsen för gravt hörselskadad är nu 65 decibel tonmedelvärde på bästa örat, jämfört med tidigare 70 decibel.
Enligt tidigare beräkningar finns det över 20 000 hörselskadade/döva som skulle ha medicinsk nytta av CI.
I Sverige är det hittills drygt 5 600 personer fått CI och det finns cirka 4 600 faktiska användare, varav drygt 1 000 fortfarande är under 18 år. Då är siffrorna justerade för personer som till exempel inte använder sitt CI, har avlidit och med hänsyn till dem som opererats som barn, men nu har blivit vuxna.
Filip Asp poängterar att antalet användare är en uppskattning och att det finns många fallgropar i statistiken.
– Det är till exempel inte alltid vi känner till vilka som inte använder sitt CI, eller om det har flyttat in någon som opererats i något annat land.