En del av Hörselskadades Riksförbund

Forskning Nummer 1 • 2025

Elektrodplacering kan påverka musikupplevelse

Forskning visar att elektrodernas placering vid CI-operation och avancerade programmeringstekniker kan signifikant förbättra musikupplevelsen för personer med cochlea­implantat, CI, uppger Hearing Health Matters.

Musikupplevelsen för personer med cochleaimplantat kan förbättras genom avancerade programmeringstekniker och hur elektroderna placeras vid operationen.

Forskare vid bland annat Vanderbilt University Medical Center, Nashville USA, har i en studie gjort två experiment där de först undersökt hur placeringen av elektroder påverkat musikupplevelsen hos vuxna CI-användare.

Resultaten indikerade att om de enstaka elektroderna inne i snäckan var belägna på längre avstånd från hörselnerven så gav det en bättre musikupplevelse.
Forskarna fann också att det var skillnad mellan olika typer av elektroder. En förböjd elektrod som också sitter djupare kanske ska övervägas där man främst prioriterar talförståelse medan en längre icke böjd elektrod som går fritt in i snäckan och ligger längre från hörselnerven verkar ge en bättre musikupplevelse.

I det andra experimentet studerade forskarna elektrodernas placering med hjälp av datortomografibilder för att konstatera om det fanns elektroder som störde varandra.
När störande elektroder stängdes fann man att det förbättrade möjligheten att känna igen melodier och till viss del förmågan att urskilja tonhöjd.

Genomskärning av hörselsnäcka med frekvenskarta över var i basilarmembranet olika frekvenser behandlas. Låga frekvenser behandlas i toppen (rött) och höga, behandlas i basen (lila). Bild: Hao Li

– Man försöker nu anpassa elektrodläget i snäckan mer individuellt så att man minimerar interaktion mellan elektroderna, det vill säga att de stör varandra, säger Helge Rask-Andersen seniorprofessor i experimentell otologi vid Uppsala universitet.
–Man tittar också på elektrodens läge i förhållande till hörselnerven och hur djupt elektroden går. Generellt verkar det som om elektroddjup (vinkeln) påverkar taluppfattningen. Det påverkar också möjligheten att spara kvarvarande lågfrekvenshörsel.
– Det kallas anatomibaserad anpassning och bygger på att vinkeln i snäckan motsvarar en viss frekvens och att det är viktigt att man stimulerar med denna frekvens. En frekvensanpassning kan man säga.

Helge Rask-Andersen har tillsammans med doktor Hao Li och forskare från Kanada publicerat en studie om hur snäckan behandlar ljud.
– Då tog vi fram en modell (se bild.) som visar hur de olika oktavbanden fördelar sig i snäckan och hur de kan variera mellan människor.

Text: Stefan Andersson Foto: Mostphotos