Ellen Hedman och Johanna Dias Saraiva. Foto: Privat.
Ålder: 34. Bor: Stockholm. Audionom: Tog examen 2014 från Karolinska institutet. Tre år på en privat, auktoriserad klinik. Sedan ett och ett halvt år som produktspecialist hos hörapparattillverkaren Widex.
Hur hamnade ni i Malawi?
– Jag har länge funderat på att jag skulle vilja göra någon form av volontärarbete eller biståndsarbete. Så när jag såg annonsen kände jag direkt att det var något jag ville göra, säger Ellen Hedman.
– Även jag har funderat på att jag kunde tänka mig att arbeta som audionom i ett land där man förhoppningsvis kan bidra till förbättring, säger Johanna Dias Saraiva.
Ellen Hedman
Ålder: 24. Bor: Luleå, ursprungligen från Stockholm. Audionom: Examen 2016 i Örebro. Har jobbat i 2,5 år på hörcentralen på Sunderby sjukhus utanför Luleå.
Vem är det som driver projektet?
– Projektet har två partners, Briskeby och Montfort Special Need College. Briskeby ägs av HLF (Hørselshemmedes Landsforbund i Norge) och Montfort är en högskola i Malawi som utbildar speciallärare, berättar Ellen.
– Projektet koordineras och finansieras av NOREC, som lyder under norska utrikesdepartementet.
Hur gick uttagningen till?
– Vi såg att någon tipsade om jobbannonsen på en Facebookgrupp för audionomer. Vi gjorde två intervjuer över Skype med HLF innan vi blev erbjudna jobbet, säger Johanna.
– Att vara legitimerad audionom var ett krav, men inga tidigare erfarenheter av utbyte eller utlandsarbete krävdes.
Har ni kommit igång?
– Vi har gått en kurs i Johannesburg, Sydafrika, som ordnades av NOREC 17–23 februari och har precis kommit till Malawi. Kursen var till för att förbereda oss på arbetet vi ska göra, hur det är att bo i ett annat land, med annan kultur och så vidare, säger Johanna.
Hur fungerar volontärarbetet?
– Vi får en mindre lön och skolan har ordnat boende åt oss. Vi bor på campusområdet, nära vår klinik, säger Ellen.
Vad ska ni göra?
– Vi utgår från audiologikliniken på Montfort College utanför staden Blantyre. Där är vi varje onsdag och övriga dagar, om vi inte är ute på annat, säger Ellen.
– På kliniken jobbar två kvinnor från Malawi som bland annat hjälper oss med att översätta från både chichewa (det lokala språket) och teckenspråk, säger Ellen.
– Vi ska jobba med flera skolor för barn med hörselnedsättning här i Malawi, för screening av elever och utbildning av lärare. Vi ska också jobba med lokala organisationer för personer med funktionsnedsättning, säger Johanna.
– I de samarbeterna ingår bland annat utbildning av lärare och så kallade outreach programs, där vi åker ut till skolor för att göra hörsel screening, säger Johanna.
Vad visste du om Malawi sedan tidigare?
– Jag visste ingenting och det var när jag hittade annonsen som jag började jag läsa på om Malawi. Hittills har jag bara hört, läst och upplevt positiva saker. Malawi brukar kallas Afrikas varma hjärta! säger Ellen.
– Ingenting förutom att det ligger i Afrika och är ett av världens fattigaste länder, säger Johanna.
Ni kände inte varandra och ska bo tillsammans i Malawi i ett år, hur känns det?
– Det känns kul! Jag tror att det är en viss typ av person som väljer att åka på denna typ av projekt, så jag tror inte vi är allt för olika, säger Ellen.
– Jag tycker det känns väldigt spännande att få göra detta äventyr tillsammans med Ellen. Det kan självklart bli intensivt att arbeta och bo tillsammans under ett helt år men utifrån den tid vi hittills spenderat tillsammans så känns det som att det ska gå bra, säger Johanna.
Vad ser ni mest fram emot?
– Så mycket! Bland annat att lära känna en ny kultur och få ett bredare perspektiv. Jag ser också fram emot att lära mig se nya lösningar i och med enklare resurser. Det ska också bli spännande att jobba med barn, något jag gjort väldigt lite tidigare, säger Ellen.
– Att få känna mig delaktig i samhället som vi kommer att bo samt arbeta i och att förhoppningsvis kunna bidra till bättre livskvalitet för människor här samt att införskaffa nya kunskaper för att utvecklas både professionellt och privat, säger Johanna.