Andra som pratar högt i mobilen är en av de saker som irriterar mest.
De tio ljud som svenskarna stör sig mest på enligt en aktuell undersökning.
- Skrikande barn.
- Andra som pratar högt i mobilen.
- Trafikbuller.
- Högljutt tuggande.
- Snarkningar.
- Högljudda grannar.
- Skällande hundar eller andra högljudda djur.
- Sörplande.
- Hög musik.
- Monotona ljud, exempelvis surret från ett kylskåp.
Källa: Goodyear
– Vissa ljud blir mer störande, men andra ljud kan man till och med besväras mindre av, eftersom ljuden inte når hörapparaten, säger hon.
Ljuden som listas som svenskarnas värsta är både sådana som kan vara störande rent decibelmässigt, till exempel skrik, trafikbuller, monotona ljud och högljudda djur, och ljud som får en att uppröras av sina medmänniskors olater, till exempel högt mobilprat, tuggande och sörplande.
Åsa Skagerstrand, audionom på Universitetssjukhuset i Örebro, har i sin forskning tittat på vilka som är de mest störande ljudmiljöerna när man har hörapparat och lätt till måttlig hörselnedsättning.
För mycket prat, ljud från porslin, vattenkran och pappersprassel fanns med bland de ljud hon då fann störde personer med hörselnedsättning mest
Hon konstaterar att hur man uppfattar ljudet handlar mycket om hur bra eller dåligt man hör och hur väl hörapparaten fungerar.
–Har man en hörselnedsättning och inte har gjort något åt det är det flera av dessa ljud som man kanske till och med kan besväras mindre av.
– Men har man hörapparat och den är rätt inställd så får man samma upplevelse och till och med kanske lite svårare, eftersom hjärnan måste hantera ljuden på ett annat sätt.
– Har man en hörapparat som är fel inställd kan effekten av ljuden bli ännu värre, säger hon.
Ett lurigt ljud bland ljuden som nämns som svenskarnas värsta är den surrande fläkten eller kylskåpet.
–Om man är hemma själv kan man ställa in sin hörapparat så man inte hör dessa ljud. Men har man andra människor att prata med måste man ha den delen av ljudfältet för att uppfatta tal ordentligt, och då blir det svårare, säger hon.
Men ljud som bullriga grannar och snarkningar i rummet bredvid kan man däremot besväras mindre av när man har hörselnedsättning.
Dova ljud från en grannlägenhet plockas ofta inte upp av hörapparaten och på natten tar man ju dessutom ofta av sig hörapparaten och hör ännu mindre. Men det beror på förstås på hur nära man ligger den som snarkar och hur höga snarkningarna är.
– Drar någon riktigt rejäla timmerstockar känner man kanske vibrationerna genom sängen, säger Åsa Skagerstrand.