Att kunna följa och delta i den politiska debatten är en fundamental rättighet i ett öppet, demokratiskt samhälle. Och i Sverige, som anses vara ett av världens mest demokratiska länder, har vi precis haft en intensiv valrörelse.
Ändå är det något som skaver. Jag tänker på det faktum att valrörelsen 2018 till stora delar var otillgänglig. Jag tänker på att var femte väljare – 1,5 miljoner hörselskadade – stängdes ute från flera uppmärksammade debatter och utfrågningar för att det saknades textning. Och om inte alla fullt ut kan ta del av en valrörelse, är den då demokratisk? Svaret är nej.
Under de senaste tio åren har traditionella tv-kanaler som SVT och TV4 fått allt större konkurrens av webb-tv producerat av mediehus som ger ut tidningar, till exempel Aftonbladet och Expressen. Inför årets val gjorde dessa anspråk på att sända de viktigaste partiledardebatterna. Men med stora anspråk följer stort ansvar. Och det ansvaret har tidningarnas webb-tv inte axlat.
Otextat är fortfarande norm, trots att det i dag är enklare att texta än någonsin tidigare. Succé!” utropade Expressen om sin partiledardebatt, som utestängde en av fem väljare. ”Missa inte valets viktigaste debatt!” uppmanade Aftonbladet – men ordnade textning först två dagar senare, efter hård kritik från HRF.
Jag blir både besviken och arg. Och jag är inte ensam – textning är något som de flesta av oss hörselskadade känner starkt för. Därför planerar HRF en kampanj för mer textning, med start nästa år. Vi vill engagera både dig som är medlem och alla andra hörselskadade. Tillsammans kan vi visa att 1,5 miljoner väljare är röststarka även när det inte är val. Och att när våra rättigheter står på spel, då tiger vi inte. Då säger vi ifrån.