Vad är största förändringen under de här åren?
–Att barn som föds döva eller gravt hörselskadade får CI på båda öronen tidigt, från fem månaders ålder, och att de får bra stöd för sin hörsel- och talspråksutveckling. De flesta barnen med CI har ett mycket bra talat språk numera.
När började du operera in CI? Minns du den första?
– Jag började operera CI år 2000, alltså för snart 25 år sedan, i Stockholm. Min mentor var Göran Bredberg, han som började med CI i Sverige.
– Jag minns inte precis den första för man börjar successivt under handledning. Jag minns däremot nästan alla barn från de första åren, inte minst eftersom de kommer tillbaka för regelbundna kontroller och jag fick följa deras utveckling. Jag har fortfarande kontakt med många av mina första patienter.
Hur många CI-operationer har du gjort?
– Över 1 000, de flesta i Stockholm men även många på Island och några få i Georgien.
– Den äldsta patienten var 87 år och den yngsta knappt fem månader.
Hur lång tid tar en CI-operation normalt? Är det något moment som är svårt?
– Själva operationen kan ta en timme, men den kan ta många timmar om anatomin är komplicerad, till exempel vid missbildning i inneröronen. Jag brukar säga till patienterna att det är en standardoperation som vi har mycket god erfarenhet av oavsett om operationen går fort eller tar lite längre tid.
Eva Karltorp
Ålder: 67.
Hemort: Trosa.
Jobb: Överläkare Hörselimplantatmottagningen Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge.
Hobby: Träning, odla i trädgården, resa, umgås med familj och vänner.
Kan robotar utföra CI-operationer?
– Det finns robotar som utför delar av en CI-operation på flera sjukhus, bland annat i Tyskland och Österrike, men inte i Sverige. De allra flesta CI-operationer görs utan robotassistans.
Hur länge håller den inopererade delen?
– Det är tio års garanti på den inopererade delen men vi räknar med mycket längre hållbarhet, minst 30 år på de nya implantaten. Företagen satsar på livslång hållbarhet.
Är det vanligt med omoperation för att implantatet blivit gammalt?
– De första implantaten från 1980-talet är alla utbytta. Tidigare har det varit perioder då företagen har haft en del tekniska problem och då har vi opererat om implantat som slutat fungera. Det har också hänt att patienter trillat och slagit i huvudet rakt på implantatet så det gått sönder. I de allra flesta fall går omoperationerna utmärkt. Glädjande nog har vi betydligt färre omoperationer än vi trodde vi skulle ha, vilket jag tolkar som att företagen gör allt hållbarare implantat nu för tiden.
Görs utredningen annorlunda nu än förr?
– Hörselmätningarna har blivit viktigare för att avgöra vilket öra man ska operera eftersom vi numera opererar personer som har resthörsel. I bedömningen får man lägga ihop all fakta om patientens hörsel inklusive personernas motivation att orka med operation, inkoppling av CI processorn och hörselträningen som behövs efteråt.
Vilka faktorer är viktigast för resultatet?
– Ju bättre personens egen hörsel är, desto bättre blir resultaten om man tittar på gruppresultat. Hur länge man har varit döv/gravt hörselskadad påverkar också, lång tid utan hörsel ger sämre resultat. Har man tidigare hört helt normalt får man bättre resultat jämfört med om man aldrig har haft normal hörsel.
– Barnen som opereras tidigt i livet får bättre resultat jämfört med vuxna.
Vad forskar du om just nu?
– Jag är delaktig i en studie där vi följer upp hur det går för tonåringar och unga vuxna som opererats i tidigt i livet. Vi tittar på bland annat hörselförmåga, talspråksnivå, balans och livskvalitet.
– Andra studier jag håller på med rör orsaken till hörselnedsättning. Jag är speciellt intresserad av medfödd cytomegalovirus (CMV) infektion som är en vanlig orsak till hörselnedsättning hos barn. Denna grupp finns det alldeles för lite kunskap om.