En del av Hörselskadades Riksförbund

Fakta Nummer 2 • 2022

Kostvanor kan påverka hörseln

Forskning har visat på att kan finnas samband mellan matvanor och hörsel.
– Det är alltid bra att äta hälsosamt, men man behöver inte gå till överdrifter, säger Elisabet Rothenberg, biträdande professor i näringslära vid Högskolan i Kristianstad.

Elisabet Rothenberg var en av forskarna som deltog i en svensk studie publicerad i International Journal of Audiology 2014 där man undersökte samband mellan diet och hörsel. I den studien kom forskarna fram till att män som äter mycket fisk har en minskad risk för hörselnedsättning. De fann också ett samband mellan försämrad hörsel vid höga frekvenser och stor konsumtion av kolhydrater som innehåller lite näring, ”skräpmat”. Detta samband gällde för både män och kvinnor.

För att undersöka hur kost påverkar hälsa görs ofta epidemiologiska studier för att undersöka om man kan se några samband.
– Men det är svårt att uttala sig säkert på vilket sätt det hänger ihop. Det finns ofta bakomliggande faktorer som kan bidra till förklaringen.
– Till exempel är det känt att ju mer välutbildade människor är desto bättre matvanor har de. Livsstil, rökning, alkoholkonsumtion, motionsvanor, arbetstid, social situation, om man har ett stillasittande arbete är alla saker som påverkar.
– Jag har inte studerat kopplingen mellan matvanor och hörsel i detalj, men min uppfattning är att sambandet mellan vilken kost man äter och hörseln är ganska måttligt.

Det är alltid bra med frukt, grönsaker rotfrukter och bönor.

Hon konstaterar att goda matvanor förebygger mycket ohälsa. Det är också rimligt att anta att personer som är noga med vad de äter även i övrigt har en sund livsstil.
– Det är aldrig fel att lyfta fram nyttan av att äta hälsosamt. De matvanor man har genom livet påverkar också risken för hjärt-, kärlsjukdom.

Så vad är det man ska äta?
– Fiberrik kost och fleromättade fetter som finns i fet fisk, skaldjur och växtbaserade oljor.
– Det är alltid bra med frukt, grönsaker, rotfrukter och bönor. När det gäller frukt och grönsaker kan man möjligen tänka på att försöka äta sådant som det är säsong för. Ett tips är att gå in på Livsmedelsverkets hemsida och läsa broschyren Hälsosam helhet, säger Elisabet Rothenberg.

Hur är det med olika kosttillskott?
– Det bästa är att äta en balanserad och varierad kost. Näringsintaget bör i första hand komma från mat som utöver näringsämnen innehåller en massa andra ämnen som är nyttiga för kroppen, säger Elisabet Rothenberg.

 

Fleromättat fett

  • Omega-3 som är en
    typ av fleromättat fett
    har kopplats samman med minskad risk för hörselnedsättning.
  • Finns i fet fisk som lax, makrill, sill, sardiner och tonfisk. Även i valnötter och rapsolja.

Kalium

  • Är viktigt för vätskan i innerörat, kan även hjälpa till att sänka blodtrycket.
  • Finns i princip i alla livsmedel. Lite högre halter finns i nötter frön, torkad frukt, potatis, färska frukter och grönsaker.

Magnesium

  • Är en antioxidant som tros kunna ha en förebyggande effekt om man utsätts för höga ljud.
  • Finns i baljväxter som ärtor, kikärtor och bönor, bladgrönsaker som spenat och sallad, pumpakärnor, fullkorns­produkter. Även banan, mandel, avokado, potatis, kronärtskocka och broccoli.

Zink

  • Bra för kroppens immunförsvar.
  • Finns i nötter, skaldjur, mandel, spenat, mejeriprodukter, mörk choklad, ost och fullkorn.

Folat, folsyra

  • Kan reglera blodgenomströmningen som är viktig för innerörats funktion.
  • Folat och folsyra är två olika former av samma B-vitamin. Folat finns i bönor, ris, pasta, kål, spenat, broccoli, fullkornsprodukter, linser och citrusfrukter. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott.

Även om det knappast är troligt att någon kommer att börja höra bättre, eller undvika försämrad hörsel, enbart genom att ändra kosten så kan det ändå vara värt att se över sina matvanor. Särskilt om det både kan bidra till en bättre allmänhälsa och kanske på lång sikt även skydda hörseln.
En långtidsstudie publicerad 2018 av forskare vid Brigham and Women´s hospital undersökte samband mellan matvanor och hörsel hos omkring 71 000 kvinnor.
Kvinnorna ingick i en hälsostudie för sjuksköterskor, Nurses Health Study 2. De var 25–42 år vid starten och följdes under mer än 20 år. Vart fjärde år svarade de på frågor bland annat om sina kostvanor och om sin hörsel.
Resultatet tydde på att en hälsosam diet kan ge lägre risk för hörselnedsättning.
Kvinnor med matvanor som mest liknade den så kallade DASH-dieten som är anpassad för att sänka blodtrycket (Dietary Approach to Stop Hypertension) hade 30 procent lägre risk för måttlig eller grav hörselnedsättning.

I dieten ingår bland annat grönsaker, olivolja, magert kött, frukt, korn, baljväxter, nötter, fisk, magert kött, låg konsumtion av sötsaker och mättat fett samt måttlig konsumtion av alkohol.
Att få i sig tillräckligt med zink, magnesium, kalium, folsyra och omega-3 fett är generellt bra för kroppen, forskningsrapporter har visat att de även kan ha positiv påverkan på hörseln.
Detta är bara några exempel. Det viktiga är att äta varierat så att man får i sig alla typer av näringsämnen och mineraler som kroppen behöver.

Här intill finns en faktaruta med några matvaror som är rika på dessa ämnen.
Avsikten är förstås inte att uppmana till att äta stora mängder av just dessa utan det ska ses som några tips på vilken typ av livsmedel man kanske kan vara lite extra noga med att få i sig.

Text: Stefan Andersson Foto: Mostphotos.com